Vissa dieter påverkar negativt

Jakten på att tappa kilon kan ibland gå ut över andra saker i kroppen på ett negativt sätt. Man måste komma ihåg att kroppen behöver vissa saker för att fungera; den behöver ett visst intag av protein, kolhydrater, fett och grönsaker för att fungera på ett bra sätt.

Att helt kapa banden till något av dessa näringsämnen är sällan en god idé. Många bantar inför någonting - exempelvis en utlandsresa - och där man kanske ger sig in i en diet som är allt annat än hälsosam på sikt. Man äter, eller dricker, någonting under en intensiv period medan man utesluter allting. Det kan handla om att enbart dricka buljong, det kan handla om att man enbart pressar grönsaker och frukt och intar dessa som juicer och det kan även handla om att man enbart äter fett och protein medan man helt skippar kolhydraterna från tallriken.

Vi uppmanar till viss försiktighet i detta och vi gör det av två stycken skäl:

A) det är troligt att du kommer att gå upp alla kilon - med råge - den dagen du avslutar dieten. Om vi tar det populära programmet Biggest Loser som exempel - den amerikanska versionen - så visar det på att deltagarna där har en benägenhet att gå upp alla de kilon de tappat redan några år efteråt. Något som delvis kan förklaras av att de intar extrema dieter som de inte kan hålla genom resten av livet.

B) De kan medföra skador. Ser man till jojo-bantande så påverkar det i många fall insulinproduktionen. Även lever och njurar kan ta skada av vissa dieter och gällande andra dieter så skadas även tänderna. Vi ska säga att allting handlar om hur pass länge dieten i fråga pågår också - ett par veckor är ofta ingen fara; börjar det bli längre än så, ja, då bör man vara lite vaksam.

Regelbunden kontroll hos en tandläkare ger svar

Ett bra sätt att se hur kroppen påverkas av respektive diet är att genomföra kontroller hos en läkare. Att mäta blodvärden, kolla blodtryck och se över andra värden kan vara en nyckel till att se hur man påverkas. vem vet - din kropp kanske mår bättre också?

En tandläkare bör också konsulteras. Bor du i Solna så kan du - vid exempelvis en juice-diet - besöka en tandläkare för se hur dina tänder mår innan- och en bit in i din diet. Många tandläkare avråder från just juicer i allmänhet då dessa ofta är frätande på emaljen och innehåller mycket socker som ger en ökad risk för kariesangrepp. Troligt är dock att din tandläkare inte är lika starkt skeptisk till om du själv pressar frukter och grönsaker och dricker dessa; primärt är de köpta juicerna värst.

Men, det finns definitivt ett värde i att konsultera även en tandläkare. Detta oavsett vilken diet det handlar om. Tar man bort någonting från tallriken så kan det påverka tändernas status. Tänder i dåligt skick kan i sin tur ge värre sjukdomar. Regelbundna kontroller hos en tandläkare är något som bör inkluderas om du är en sådan som kastar dig huvudstupa in i olika typer av dieter.

Läs mer om tandvård här.

5 Feb 2018


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.