Paleo

Paleo - ät som på stenåldern

Vad är egentligen paleo eller stenålderskost som det även kallas på svenska? Det är en diet som går ut på att titta på vad våra förfäder åt för ett antal tusen år sedan medan vi fortfarande levde som jägare och samlare.

Somliga påstår att detta är den diet som våra kroppar är gjorda för och att spannmål inte hör hemma i vår mat. Har de rätt? Det vi vet är att många känner sig hjälpta av denna typ av kosthållning. De känner att det blir lättare att bibehålla en stabil vikt och många talar om att de känner sig mindre uppblåsta när de väljer en kost utan spannmål och raffinerat socker.

Det här ska du äta om du vill äta enligt paleo

Magra proteiner - Dessa gör att du bygger upp starka muskler och stabil benstruktur samt stärker ditt immunförsvar. Du håller dig även mätt mellan måltider, vilket minskar risken för småätande.

Frukt och grönsaker - Dessa är rika på vitaminer, antioxidanter, mineraler med mera. De hjälper din kropp att hålla sig i form inifrån och ut.

Nötter, fröer och vegetabiliska oljor - Dessa bjuder på nyttiga fettsyror som hjälper din kropp att processa andra livsmedel och som behövs för att din hjärna och dina organ ska fungera optimalt. Dessa livsmedel bör givetvis endast ätas i rimliga mängder då de annars tillför mycket kalorier.

Undvik att äta: Mejeriprodukter, spannmål, industriprocessad mat, stärkelserik mat, alkohol.

Hälsofördelar med en paleo-diet

Många som äter enligt paleo får bättre blodvärden, går ner i vikt och får en stabilare vikt, mindre smärtor och blir mer sällan förkylda eller sjuka på annat sätt.

Det är givetvis individuellt hur din kropp reagerar på denna diet, men den kan absolut vara värd att prova om du känner att du kämpar med din vikt och ditt välmående. Som med alla dieter, rådgör först med din läkare innan du ställer om din kost radikalt.


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.