Träning

Våra bästa träningstips

Att äta rätt räcker inte för att du ska gå ner i vikt och för att du ska må riktigt bra. Det är även viktigt att du rör på dig tillräckligt. Vi tror främst på långsiktig förändring och den uppnår du bäst genom att gradvis sätta igång din kropp istället för att ge dig på ett rigoröst träningsprogram för att sedan ge upp efter en kort period.

Det är just långsiktigheten och att du bygger in rörelse i vardagen som ger resultat som håller på sikt.

Minst 10 000 steg om dagen

Du har säkert hört förut att du helst ska gå minst 10 000 steg om dagen för att gå ner i vikt. Det kan låta som mycket, men går egentligen rätt lätt att bygga in i vardagen. Några enkla tips kan vara att du hoppar av bussen någon station tidigare när du ska till jobbet, att du tar på dig en ryggsäck för att gå och handla mat och förstås tar trapporna istället för hissen. Ta gärna en promenad på 30-40 minuter varje dag. Det gör mycket för din grundkondition.

Om du känner att du vill få upp flåset lite mer rekommenderas till exempel att du börjar cykla eller åka in-lines. Att jogga är förstås bra, men kan vara lite trögt att komma igång med. Hitta någon att springa tillsammans med eller använd en app för att utmana dig själv.

Det finns även många bra träningsprogram online som kan hjälpa till att påminna dig om träningen och där du kan spåra dina framsteg. Börja helst med något som bygger in korta träningspass på ca 20 minuter och utan redskap. Då finns det ingen ursäkt att hoppa över träningen. Du kan till och med hinna med att träna på lunchrasten eller direkt efter jobbet. Bara att lägga träningskläderna i hallen så att de är redo direkt när du kommer hem.

Både muskler och kondition måste tränas

För att din kropp ska må så bra som möjligt bör du få in en balans mellan att träna din kondition och dina muskler. Blanda upp dina träningspass så att du kör muskelträning 2-3 gånger per vecka och konditionsträning 2-3 gånger per vecka. Att träna 4 x 20 minuter går på ett nafs men kommer att göra din kropp så mycket gladare så att du mår bra även när du blir äldre.

Börja med 1-2 träningspass per vecka och lägg sedan till ett par ytterligare när du har fått in rutinen.

Låt träningen bli något som är naturligt i din vardag på samma sätt som att du borstar tänderna varje kväll och tar på dig kläder varje morgon.


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.