LCHF

LCHF - lågkolhydratkost

LCHF står för "low carb high fat" det vill säga en kost där man äter mer fett och mindre kolhydrater. Det som man främst undviker är snabba kolhydrater som du exempelvis hittar i bröd, pasta, potatis med mera. Istället äter du mer protein och fetter som ger en lång mättnadskänsla samt grönsaker med ett lågt glykemiskt index.

Glykemiskt index är ett mått på hur ett livsmedel påverkar ditt blodsocker. Ett högt GI-värde får blodsockret att stiga snabbt för att sedan lika snabbt dala igen. Det känner du säkert igen från dagar där du har tagit till choklad, kakor eller vitt bröd när du har behövt ett mellanmål. Bättre är det istället att äta något som ger en längre mättnadskänsla och som håller din blodsockerhalt på en jämn och stadig nivå.

Är LCHF verkligen nyttigt?

Därom tvistar de lärde kan man säga. LCHF går nästan tvärtemot det som de flesta av oss har lärt oss från skolan att man ska äta enligt kostcirkeln med mycket bröd, pasta och andra kolhydrater samt produkter med låg fetthalt. När du äter enligt LCHF kan en måltid istället vara utformad med en portion kött med gräddsås och kanske stekta grönsaker eller en sallad till. Det låter väl knappast onyttigt?

Problemet ligger nog möjligen i att vissa tolkar LCHF fel och enbart äter livsmedel med hög fett- och proteinhalt. Äggröra med bacon hela dagarna är knappast nyttigt i längden, dels på grund av salthalten och bristen på vitaminer som man hittar i växtriket. Ja, det finns en strikt form av LCHF (se nedan) som utesluter ett stort antal grönsaker på grund av deras sockerhalt, men de flesta som äter enligt denna kostplan hittar en balans och lagom stora portioner. Då kan LCHF definitivt vara nyttigt.

Det finns till och med forskning som visar att lågkolhydratkost med ett fokus på nyttiga fetter och välanpassade portioner kan hjälpa vissa individer med diabetes. Somliga har blivit så bra med hjälp av denna kost att de har slutat behöva ta sina mediciner. Där rekommenderar vi dock att du tar kontakt med en professionell kostrådgivare och din läkare för att hitta en kostplan som passar just dig.

Så börjar du med LCHF

Om du är nyfiken på att börja äta enligt LCHF finns det några grundläggande regler du bör följa.

  1. Uteslut snabba kolhydrater - Byt ut pasta, ris, potatis och bröd mot alternativ med lågt GI. Det kan till exempel vara "pasta" gjord av zucchini, stekta eller gratinerade grönsaker, äggbaserade tillbehör med mera.
  2. Ät livsmedel med hög protein- och fetthalt. En marmorerad bit kött, en fet sås eller fet fisk gör att du håller dig mätt länge och energin portioneras ut bit för bit till kroppen.
  3. Ha tålamod medan kropper vänjer sig vid den nya kosten. De första veckorna kan det hända att du känner extra sötsug, känner dig trött eller orkeslös. Det kommer att gå över ganska snabbt om du bara håller ut. Därefter kommer du att bli piggare och märka att din hunger blir mer kontrollerad och att ditt blodsocker håller sig jämnare under dagarna.

Olika former av LCHF-kost

Det finns lite olika skolor inom LCHF. Vissa äter livsmedel som innehåller lite mer kolhydrater då och då, till exempel en frukt eller vissa grönsaker som innehåller mer socker såsom tomat och morot, medan andra helt utesluter dessa och enbart äter livsmedel med riktigt lågt GI-värde. Det finns tabeller som man kan använda för att veta vilka livsmedel som är "tillåtna" och inte.


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.