Recept
Ett urval av några recept som är våra favoriter inom LCHF och Paleo / Stenålderskost.
LCHF Köttfärsgratäng
En jättegod köttfärsgratäng där degen har ersatts av en äggstanning. Det går även att baka dessa i muffinsformar för att ta med som ett enkelt mellanmål när du är på språng.
Ingredienser: Till fyllningen:
- 250 g köttfärs (t.ex. nöt, vilt eller lamm)
- 75 g bacon eller sidfläsk
- 2-3 msk smör
- 1 tsk Worcestershiresås
- Salt
- Peppar
- Chiliflingor
Till äggbotten:
- 8 ägg
- 1 1/2 dl créme fraiche
- 3 dl riven ost
- salt & peppar vid behov
Vispa ihop ägg, créme fraiche, 1 dl av osten och eventuellt lite salt och peppar. Spar resten av osten till sist då den hamnar ovanpå gratängen.
Smörj en pajform eller ugnsform med smör. Om du använder muffinsformar räcker receptet till ca 12 stycken.
Blanda köttfärsen och de andra ingredienserna till fyllningen i en skål. Fördela fyllningen i pajformen eller muffinsformarna. Fyll på med äggstanningen.
Täck sedan det hela med den resterande osten.
Grädda mitt i ugnen på 175°C i cirka 30-35 minuter eller till äggstanningen har stelnat och gratängen eller muffinsen har fått lite färg.
-------------------------------
Paleo-sallad
En fräsch sallad är aldrig fel. Den här är fullproppad med goda nyttigheter som håller dig mätt länge.
Ingredienser (för 2 portioner):
- 4 skivor bacon
- 2 kycklingbröst
- 1 stor avokado
- 10-12 körsbärstomater
- Blandad sallad, t.ex. en färdigsköljd påse, gärna med olika salladssorter, babyspenat med mera
- 2 msk rosmarin
- 1-2 nävar vattenkrasse
- Salt & peppar
- Olivolja
- Rödvinsvinäger
Stek kycklingen i lite olja och strö över rosmarin, salt och peppar. Lägg i baconskivorna på slutet och låt dem steka med. Skär upp i strimlor.
Fördela sallad, körsbärstomater, avokado i skivor och vattenkrasse på två tallrikar. Lägg till kyckling och bacon.
Blanda en enkel vinägrettdressing av olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar och häll över. Perfekt för en snabb och enkel lunch eller middag!
-------------------------------
LCHF "bröd"
Bröd är tabu både inom LCHF och paleo. Om du dock inte vill avvara en god pizza eller en frukostsmörgås så kan du använda dig av det här mjölfria brödreceptet istället.
Ingredienser (för 6 portioner):
- 100 g keso
- 3 ägg
- 1/4 tsk bakpulver
- 1 msk riven ost
- 1 tsk salt
Sätt ugnen på 180°C.
Skilj äggulor och äggvitor åt. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med bakpulvret.
Blanda äggulorna, den rivna osten, saltet och keson till en slät massa i en separat skål.
Blanda försiktigt ner äggvitorna i smeten med hjälp av en slickepott. Försök behålla massans luftighet så gott det går.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut massan i 6 lika stora delar.
Baka bröden ca 25 minuter tills de är gyllengula. Stäng av ugnen och låt dem långsamt svalna för att undvika att bröden sjunker ihop.