Vin i små mängder är nyttigt

Är vin verkligen något som man kan kalla "nyttigt"? Ja, om du frågar vinförespråkarna. Nej, om du frågar nykteristerna. Det är ganska så omtvistat om alkoholen har någon positiv effekt alls på hälsan, eller om vi helt ska hänföra alkoholen som en skadlig drog. I stora mängder är alkohol ett riktigt gift för människan, men i små mängder? Och hur små mängder handlar det om, för att man ska kunna hävda att det har någon positiv effekt? Om man väljer att dricka ungefär 2-3 matskedar alkohol eller en liten hostmedicin-kopp kan man absolut hävda att en liten "hutt" alkohol basolut är bra för hälsan. Om inte, så är det i alla fall inte skadligt för hälsan.

Det handlar inte om ett glas om dagen

Att det inte skulle vara "nyttigt" med ett glas om dagen är definitivt något som man kan slå fast. Även om det finns de som påstår så. Då och då dyker det upp sådana påståenden, men vi avråder från att tro eller handla utifrån det. Alkohol som består av 2-3 matskedar kan däremot vara riktigt bra för blodcirkulationen. Det är dessutom bäst att inte dricka regelbundet. Man kan absolut unna sig ett glas vin då och då, men absolut inte varje veckoslut. Det skriver Systembolaget på sin nätsida: 

– Alkohol höjer nivån på det goda kolesterolet, men studier de senaste åren har visat att detta inte påverkar risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar säger alkoholforskaren och läkaren Sven Andréasson på Systembolaget.se

Egentligen finns det alltså inga "nyttiga" effekter av vindrickande.

Vin som tillför glädje och gemenskap

Däremot tror vi att vin i måttliga mängder som tillför glädje under gemenskapande former är endast bra. Det skadar inte att dricka någon gång och alltid tillsammans med varandra. Vin och alkohol är inget för om man sitter ensam och deppar. Då är det bättre att söka tröst på annat sätt. Alkohol är ingen bra tröstare, tvärtom. Det mesta brukar bli värre om man dricker stora mängder alkohol. Både tanke och handling blir sämre med hjälp av alkohol.

Vi behöver kontinentala vanor med alkohol och viner

Det som vi däremot behvöer mer av är de kontinentala vanor som finns kring viner, mat och dryck till exepel i Frankrike, Italien och Spanien, som dricker vin till maten, men inte som berusningsmedel såsom vi är vana vid här i Norden. Då kan det vara på sin plats att lära sig mer om viner. Varför inte göra en vinprovning i Stockholm?

28 Oct 2018


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.