Vilken mat är bra för tänderna?

Munnen är en viktig del av kroppen, kanske viktigare än vad vi tidigare trott. Vår mun- och tandhälsa påverkar, enligt modern forskning, vår allmänhälsa mer än vad vi tidigare vetat om. Sjukdomar som uppstår i munhålan, som karies och tandlossning, gör att bakterier kan ta sig vidare ut i resten av kroppen och orsaka bland annat problem med hjärt- och kärlfunktionerna.

Att noggrann och regelbunden tandvård är av stor vikt är alltså underförstått. Men vad vi äter har också stor betydelse för hur våra tänder mår och hur vår munhälsa ser ut i stort. En god kosthållning hjälper tänderna att må bra och hålla sig friska, mat som är dålig för tänderna gör det svårare att hålla sina tänder friska.

Modern mat innehåller mycket socker

Generellt innehåller vår moderna mat alldeles för mycket socker för att vara bra för våra tänder. Exempel på mat som snabbt omvandlas till socker och angriper tänderna är vitt bröd, pasta, pommes frites. Detta vägs dock till viss del upp av de positiva egenskaper som fluor har på tänderna, och därför är vår tandhälsa generellt bättre idag än på den tiden då vi visserligen åt bättre mat, men tog sämre hand om våra tänder. Det krävs dock att man regelbundet borstar tänderna med fluor, minst två gånger om dagen, för att slippa alla de bakterieangrepp som blir resultatet av mat med för mycket socker.

Mat som är bra för tänderna

Vill du äta mat som är bra och stärkande för tänderna har du mycket att välja på. Grönsaker är inte helt otippat riktigt bra för tänderna. Framför allt broccoli, blomkål och vitkål innehåller kalcium och fosfater som skyddar och stärker tänderna. Dessutom skrubbar de tändernas yta och får bort bakterier. Morötter, gurka, selleri och paprika är andra exempel på grönsaker som är bra för tänderna.

Annan mat som innehåller mycket fosfor är kött, fet fisk och tofu. Kalcium får man i sig genom att äta ost och yoghurt, och genom att dricka mjölk. Även nötter är utmärkt föda för den som vill ge sina tänder bästa tänkbara skydd.

En tandläkare kan hjälpa till med kostråd

Det finns många tandläkare idag som kan hjälpa till med kostråd utifrån hur dina tänder ser ut. Har du skör emalj så ska du till exempel vara försiktig med visa typer av frukt, som apelsiner, citron och jordgubbar. Dessa frukter innehåller mycket syra, som kan fräta hål på emaljen om man äter för mycket. När man ätit sura livsmedel ska man helst borta tänderna direkt efteråt för att stoppa syraattacken. Ett annat bra knep är att ta ett tuggummi sötat med xylitol, som sätter fart på salivproduktionen och på så sätt kan hjälpa till med att få bort bakterier.

Gott om bra tandläkare i Bromma

Bor du i norra Stockholm, i till exempel Bromma, Sundbyberg eller Solna, har du stor chans att hitta en bra tandläkare som kan hjälpa dig med kostråd utifrån vad som är bra för dina tänder. I Bromma finns en uppsjö tandläkarmottagningar, både privata och tillhörande Folktandvården. Köerna är generellt ganska korta och priserna mycket bra. Även om du bor någonstans i Storstockholm kan det vara en god idé att söka sig till en tandläkare i Bromma.

Läs mer på https://www.tandläkarebromma.nu.

18 Dec 2018


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.