Näringsbrist kan leda till hårförlust

Manlig hårförlust brukar i regel hänga ihop med hormonförändringar. Det är mycket vanligt att män får tunnare hår med stigande ålder och kan betecknas som normalt. Självklart är det inte roligt att upptäcka att det börjar bli kalt uppe på skalpen och får många män att känna sig osäkra på sig själva.

Hos kvinnor är det vanligt att man tappar hår i samband med eller efter en graviditet som följd av hormonförändringar. Detta brukar dock gå över och håret börjar i regel växa tillbaka igen efter några månader.

Hormonellt håravfall hos män finns det inte så mycket man kan göra åt i dagsläget förutom att överlägga att genomföra en hårtransplantation. Men hårförlust kan även bero på andra orsaker.

Om du upptäcker att du snabbt drabbas av håravfall, oavsett om du är man eller kvinna, bör du kontakta läkare för att utreda att det inte ligger en sjukdom bakom att håret börjar falla av. Allvarliga sjukdomar såsom vissa former av cancer kan leda till att man börjar tappa hår, så det är viktigt att du utesluter detta snarast möjligt.

Stress kan påverka håret

Personer som har genomgått en traumatisk upplevelse eller som lever med ständig stress kan börja tappa håret. Stress påverkar kroppen kraftigt och kan ge sig uttryck på detta sätt. Här brukar håret växa tillbaka när man har fått kontroll på stressen igen. Samtidigt kan det ju innebära en extra belastning om håret börjar falla ut i stora tussar samtidigt som man redan mår dåligt. Det bästa rådet här är att inte vara så hård mot dig själv och fokusera på att få kontroll på stressen, kanske börja med mindfulness eller meditation.

Kostens inverkan på håret

Kosten påverkar hur ditt hår och dina hårsäckar mår. I västvärlden äter de flesta av oss relativt bra så bristsjukdomar är rätt ovanliga, men det är olika hur vi reagerar på kostomställningar och vad som passar våra kroppar rent genetiskt, utifrån hur vi lever, tränar med mera.

Vegetarianer och veganer som inte får i sig tillräckligt med vitamin B12 kan drabbas av håravfall. Här hjälper det att vara noga med att äta kosttillskott för att få i sig tillräckligt med vitaminer och spårämnen. Även brist på järn och folsyra kan ge upphov till håravfall.

Att äta tillräckligt är också viktigt då kroppen annars går in i försvarsställning och då kan ett av symptomen bli just håravfall. Om man önskar gå ner i vikt är det viktigt att äta näringsrik och hälsosam mat i tillräcklig mängd samtidigt som man tränar. Krasch-dieter fungerar inte och kan som sagt få otrevliga biverkningar.

24 Jul 2017


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.