Mat som du ska undvika för bättre tänder

Det finns en tydlig tendens i hela vårt västerländska samhälle. En oroväckande sådan som innebär att vi har lite för bråttom i allting vi gör. Vi vill ha snabb information, vi förväntar oss att allt ska serveras direkt och vi saknar tålamod att vänta.

Det kan i vissa fall vara bra - ett snabbare samhälle är en del av digitaliseringen och det gör att vi kan kommunicera lättare och därmed också prestera lite bättre i exempelvis yrkeslivet. I andra fall är den här snabbheten sämre. Inte minst sett till det faktum att vi blir allt fetare och där vi äter betydligt sämre än vad vi förr gjorde.

Något som även syns på våra tänder som även de håller ett sämre skick än vad de borde göra. I Sverige ser det lite bättre ut gällande tandstatus än i andra länder - men det handlar om en vikande trend som, enligt tandläkare över hela Sverige, bör tas på ett större allvar. När tog du dig senast tiden att laga ett rejält mål mat till dig och dina barn? Många gör det dagligen. Det är bra. Men för vissa så handlar det om att stressen skapar minimalt utrymme för den hemlagade maten och att det avspeglas i att man köper färdiga måltider som är lätta att värma upp och servera per omgående.

Bra för hungern - sämre för både tänder och för vikten. Här måste en förändring ske och snabbmaten måste komma att ersättas av näringsrik, nyttig mat som man själv lagar - oavsett egentligen vilken typ av maträtt det handlar om.

Skapa sundare vanor i er familj

Ett hemlagat mål är alltid bättre än vad en meny från McDonalds är. Det som i många fall krävs är att man planerar bättre. Vet man med sig att det är mycket på jobbet så kan en bättre planering underlätta matlagningen.

Skapa menyer för hela veckan, köp de livsmedel som ni behöver för att tillaga dessa och se till att förbereda - du kan skala morötter kvällen innan, hacka lök och allt som behövs och förvara detta i behållare i kylskåpet.

Ett annat alternativ är att göra storkok som går att frysa in. Jobbar du och barnen är ensamma hemma så kan de värma upp en matlåda till middag - en matlåda som du tillagat och som du därmed också vet vad den innehåller.

Tandläkare förebygger genom information

En oroväckande rapport presenterades i veckan. Den sammanställde tandhälsan hos barn i Stockholm och grundades på insamlad fakta från tandläkare över hela staden. Det oroväckande var att barn i fattiga delar av Stockholm hade sämre tänder än vad barn i motsvarande åldrar i mer välbärgade områden har. Barn i exempelvis Tensta har 30 gånger mer karies än vad barn från exempelvis Danderyd, Täby eller Lidingö har.

Det ger en frågeställning om tänder, tandvård och besök hos tandläkare blivit en klassfråga? Vi skulle inte vilja dra det så långt. Läser man vidare i rapporten så kan man nämligen se att vissa fattigare förorter och barn boende där har fina, friska och starka tänder. Skillnaden mellan dem och nämnda Tensta är att tandläkare satsat hårt på information och på att påvisa vikten av god munhälsa - både till barn och till deras föräldrar.

En tandläkare kan ge information om hur man borstar tänderna, hur ofta och hur länge. Han ger även information angående kost och vilka saker som ska undvikas. Vidare så kan en tandläkare även peka på något som är relativt unikt för Sverige: barn behöver inte betala för att bli undersökt eller få en behandling utförd. Den informationen kan många nyanlända ha missat.

Besök gärna Solna Dental för fler tips om hur du ska sköta dina tänder på bästa vis.

1 Jul 2018


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.