Laga den perfekt pizzan hemma

Det finns få maträtter som tagit plats i våra svenska hjärtan på samma sätt som pizzan. Från att den första pizzerian öppnade i Västerås i slutet av 40-talet så har varenda svensk stad åtminstone en pizzeria.

Vår pizza är också unik sett till ingredienserna. Ingen annanstans i världen så kan man beställa pizzor med ingredienser som kebab, ananas, ägg, ansjovis och köttfärssås. Vi har, helt enkelt, uppdaterat pizzan och gjort den svensk. Det ska vi också vårda och försöka hålla fast vid. En sak som numera går utmärkt att göra även i hemmet.

Investera i en pizzaugn

Att laga en pizza är inte särskilt svårt. För att göra degen krävs inget annat än jäst, mjöl, olja och vatten. Därefter så krävs en tomatsås och ost. Resten står dig fritt att välja vad du vill lägga på. Det som skiljer en bra pizza från en sämre sådan handlar istället om hur den tillagas.

Eller i vad, snarare. Det är skillnad på att grädda en pizza i vanlig ugn jämfört med en varmluftsugn. Det är en ännu större skillnad på varmluft och på stenugnar. Allra bäst blir en pizza om man använder sig av en vedeldad ugn - som man också gör i staden där allt började: Neapel i Italien.

Det fina är att du också idag kan investera i en vedugn och skapa den perfekt krispiga, napolitanska pizzan att servera vänner och familj. Den enda skillnaden är att din pizzaugn kommer att stå utomhus. Något som, enligt oss, adderar extra mycket charm då den går utmärkt att använda även vintertid.

En pizzaugn som blir vackrare med åren

En pizzaugn som tillverkas i cortenstål klarar allt typ av väder. Den blir bara vackrare för varje år som passerar och tar sig an en mer rödbrun färg i takt med att tiden passerar. Den får patina och ser använd ut - på ett bra sätt. En sådan pizzaugn är väldigt lätt att sköta och det är inte heller exkluderat för just pizza.

Nej, man kan lika väl grädda vanligt bröd i den, man kan rosta grönsaker och man kan - med viss modifiering - också använda glöden från veden till att grilla kött och andra livsmedel. Den är perfekt att ställa på baksidan. Men, man måste låta det sunda förnuftet råda i den här frågan. En sådan pizzaugn blir varm och den blir het överallt.

Därför bör man undvika att ställa den på exempelvis ett trädäck då det finns risk för överhettning och en brandrisk. Det går att isolera bort, men man bör ändå vara vaksam vid matlagningen. I övrigt så är det bara att njuta. En pizzaugn som eldas med ved tillför en extra dimension till vardagen och den tar, framförallt, den kulinariska upplevelsen av hur en pizza kan smaka till en helt ny nivå.

6 Nov 2018


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.