Hur fungerar det med kost och tandlossning?

För många så handlar en av de största fobierna om att tappa sina tänder. Det är förklarligt sett till att tappade tänder inte kommer att växa ut igen. Till skillnad mot någon annan typ av fysisk skada - ett armbrott, exempelvis - så kan man inte gipsa och se att benet växer ihop igen. En tand kommer i ett enda exemplar och det gör att skötseln blir väldigt viktig.

Tandborstning, användande av tandtråd och regelbundna besök hos en tandläkare ger bättre odds att tänderna håller livet ut. Men, det kan finnas en risk för tandlossning trots att man sköter sina tänder korrekt. Sjukdomar kan påverka och likaså kan medicinering göra. Dessutom har vi olycksrisken att ta hänsyn till som en faktor till varför många tappar sina tänder. Lösningen - oavsett anledning - är dock, numera, väldigt bra.

Tandimplantat ser ut som vanliga tänder

Detta om man är rätt kandidat - och har råd - att välja tandimplantat. Med rätt kandidat så menas att din käke och muskulaturen i denna kommer att spela en stor roll. Det som sker är nämligen att man opererar in skruvar av titan (som tas upp av kroppen) i käkbenet. I dessa fäster man därefter de porslinskronor som kommer att utgöra tänderna.

Ett tandimplantat ser ut som vanliga tänder och det gör det av anledningen att kronorna tas fram med övriga - ordinarie - tänder som mall. Färgnyansen blir densamma, formen, strukturen och storleken också. Implantaten är inte heller oöverkomligt dyra.

Skulle du ha oturen att exempelvis slå ut en tand under ett träningspass i Stockholm och där din tandläkare bedömer att den inte kan räddas så är förmodligen ett tandimplantat den bästa lösningen - givet att du, som sagt, har ett starkt käkben.

Utseendemässigt finns det inga synbara skillnader mellan ordinarie tänder och tandimplantat - men hur är det rent funktionellt: kan man äta vad som helst och känns det som vanliga tänder? Ja - och nej. Som med allt annat så kommer det handla om att övning ger färdighet.

Det tar tid att vänja sig vid ett tandimplantat

Sett ur ett rent näringsperspektiv så är tandimplantat en överlägsen lösning jämfört med tandproteser. Den kost du äter kommer nämligen att tuggas och finfördelas på samma sätt som om du haft vanliga tänder. Det gör att du tillgodoser kroppen med näring på ett bättre sätt.

Dock så kan det kännas väldigt ovant till en början. Man brukar säga att det tar ungefär ett halvår innan vanan finns där. Det kan kännas ovant att tugga, det kan hända att man biter sig i både tunga och kind och i och med att ett implantat saknar de vanliga tändernas mobilitet så kan det kännas stumt och stelt i munnen. Många för även problem med uttalet av vissa ljud och det kan vara väldigt påfrestande, men det handlar, återigen, om träning och vana.

En viktig del som man måste trycka på gällande ett tandimplantat är skötseln. Detta då många verkar tro att det inte krävs någon sådan - tanden är inte ordinarie och man kan väl inte få hål i en porslinskrona? Nej, men däremot kan man få andra, större problem som exempelvis infektioner och inflammationer som kan leda till tandlossning (periimplantit). Skötseln av ett implantat blir nästan viktigare än för en ordinarie tand.

7 Jun 2018


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.