Finns det narkotikaklassade kosttillskott?

Det systematiska fusket inom idrotten har gjort att många känner uppgivenhet. Ser man till Ryssland så avslöjande dokumentären Icaros att landet i fråga satt i system att dopa sina idrottare; en dokumentär som i sin tur ledde till att Ryssland stängdes av från ett tävlande i OS. varje gång en skidåkare, en friidrottare eller någon annan idrottsman/kvinna avslöjas så drar det sordi över en hel rörelse.

Tilliten finns inte där längre - och den har inte funnits där på ett bra tag. Det gör att även oskyldiga drabbas. För, man måste vara medveten om att alla inte är skyldiga i den bemärkelse att man medvetet fuskat genom att stoppa i sig förbjudna preparat. Faktum är att det är lättare än vad många tror att få sig dopingklassade medel.

Vem vet: kanske går du omkring med sådant i din kropp i detta nu? Frågan är relevant sett till A) många idag tränar och äter kosttillskott för att maximera effekten av träningen B) det handlar om en djungel då det kommer till kosttillskott och vad dessa egentligen innehåller.

Studier visar på enorma problem

Kosttillskott fungerar - det är inget att diskutera. Du kan genom att äta sådant få ett högre intag av protein, du kan öka din förbränning och du kan därmed också få mer muskler och en större volym. Det man måste veta är att det dels handlar om en miljardindustri och att det dels handlar om en ganska oreglerad sådan. Det innebär att en privatperson med skapliga kunskaper om smaksättning kan börja saluföra ett kosttillskott efter att ha läst lite på nätet kring vilka ämnen som normalt brukar finnas. Naturligtvis är detta allt annat än säkert.

Forskning har visat på stora brister. Både gällande vilka substanser som finns i kosttillskott och gällande innehållsförteckningen. Konsultera en läkare innan - doping är ett brott mot narkotikalagen.

Som exempel på detta så kan vi nämna en studie från det erkända dopinglaboratoriet i Köln som genomförde ett omfattande test av produkterna som finns på marknaden - och som alltså går att köpa i butik, via nätet eller till och med på apoteket - och testade 634 olika kosttillskott. 15 % av dessa innehöll substanser som är dopingklassade. Då doping i sin tur är ett narkotikabrott så handlar det således även om att man bryter mot lagen.

Den burk av kosttillskott du köper kan alltså, i värsta fall, dels få dig avstängd från att träna på gymmet och dels också leda till exempelvis böter.

Konsultera en läkare innan

Ett råd är att läsa innehållsförteckningen - det ska man alltid göra. Men, faktum är att även denna metod har sina brister. Stora sådana. En ny studie från Malmö visade nämligen på att så mycket som 78 % av alla kosttillskott var felmärkta och där 21 av de testade produkterna borde ha klassats som rena läkemedel.

Det bästa rådet är därför att alltid konsultera en läkare innan. I synnerhet om du är idrottare och riskerar att bli avstängd. Man måste vara noggrann med vad man stoppar i sig och tyvärr så är de kosttillskott som finns något som måste kontrolleras och granskas med ett kritiskt öga. Att de fungerar råder det inga tvivel om - men till vilket pris?

Mer info om narkotikabrott: https://www.narkotikabrott.nu.

9 Apr 2018


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.