Ät rätt även på festen

Studentbufféer, skolavslutningsfika, midsommarfest, bröllop, grillkväll med grannarna, kräftskiva… Sommaren är proppfull av fester och firanden av olika slag och det brukas så gott som alltid bjudas på mat och dryck. Det kan vara en utmaning för dig som vill äta hälsosamt och särskilt för dig som vill äta enligt LCHF eller paleo.

Särskilt de gånger då det bara bjuds på tårta, bullar och kakor kan det kännas lite trist att behöva säga nej. Där måste du helt enkelt fråga dig själv om du vill göra ett litet avsteg från din diet för den goda stämningens skull, eller om du helt enkelt tackar nej och nöjer dig med en kopp kaffe.

Klart enklare är det när det bjuds på catering eller en hemmagjord buffé. Sommarens fester brukar gärna bjuda på goda sallader, kanske en paj där du kan skrapa ur fyllningen, grillat där du själv kan plocka ihop en lagom mängd av kött och grönsaker.

Skapa din egen tallrik av de livsmedel som är “tillåtna” enligt din filosofi. Det är knappast någon som kommer att höja särskilt mycket på ögonbrynen om du bara tar av vissa saker på buffébordet.

Att välja sill och sallad istället för sill och potatis behöver inte bli särskilt konstigt. Samma sak på kräftskivan - skippa brödet, ät fler kräftor och lägg till en god röra på sidan istället.

Vad ska man säga om folk undrar över matvalet?

Somliga tycker att det är rätt tjatigt med personer som väljer att äta på ett visst vis och ägnar sig gärna åt att påpeka detta och ifrågasätta. Det bästa rådet är helt enkelt att svara att du mår bättre av att äta på det sätt du har valt att göra. Mer än så behöver man inte förklara. Ett kort enkelt svar och sen byta samtalsämne till något annat, om du inte är road av att spendera resten av kvällen med att prata matvanor och diskutera vad som verkligen är nyttigt och så vidare.

Ett annat bra tips är att själv bjuda in till fest för att visa hur otroligt god mat det går att bjuda på när man äter enligt paleo eller LCHF. Till och med de stora receptsajterna har hakat på och brukar ha gott om receptförslag och ibland hela menyer för dig som vill bjuda på den här sortens mat. Så kan man övertyga även den mest inbitne skeptiker.

13 Sep 2017


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.