Allt smakar bättre utomhus

Har du någon gång spenderat hela dagen utomhus, till exempel på en seglatsresa? När du väl ska sätta dig och äta, märker du att du plötsligt har en glupande aptit. Hur kommer det sig? Även om du kanske inte har gjort så mycket under dagen, mer än att ha varit utomhus hela dagen, är du ändå hungrig. Man brukar säga att "havet suger" och då menar vi inte i negativ mening att havet är något avskyvärt, utan tvärtom, att den friska havsluften ger oss ny aptit. Så är det. Det faktum att vi spenderar en hel dag utomhus och fyller våra lungor med frisk luft ger oss mer aptit, än när vi sitter hemma och degar framför en TV, dator eller läsplatta. Då blir man mest sugen på onyttigheter som chips, godis och läsk – inte det minsta bra för kroppen alltså. Den slags maten ger inte det minsta energi, vilket bara leder till att vi fortfarande är för trötta för att ta oss ut i friska luften.

Utomhusluften gör susen för aptit och smaklökar

Så kanske det även fungerar för restauranggäster; att vara utomhus ger en bättre aptit efter sådant som är nyttigt för kroppen. Har man befunnit sig till havs hela dagen, som i exemplet ovan, visar det sig inte så sällan att maten smakar bättre när man intar den utomhus. Hur kan det ens vara möjligt? Kan det vara så att maten smakar bättre därför att vi upplever miljön på annat sätt när vi sitter utomhus och äter? Påverkar miljön vi sitter i, hur maten upplevs och smakar? Här svarar vi ja på de frågorna. Miljön är a och o när det kommer till upplevelsen av maten som vi intar. Att sitta utomhus ger matgästerna en bättre upplevelse av maten, drycken och hela upplevelsen av restaurangbesöket. Så alla som vill lyckas med sin mat och dryck och som önskar att restauranggästerna får en trivsam upplevelse av sitt besök, bör möjliggöra för matgästerna att sitta utomhus och inta sin middag och dryck på en uteservering.

Vindskydd och solskydd viktigt i inredning av uteserveringen

När vi sätter oss på en uteservering vill vi ha det så mysigt och ombonat som möjligt. Det är ett av få ledord när det kommer till inredning av uteserveringar. Som matgäst vill man få en så bra upplevelse av maten och middagen som det bara är möjligt. Då gäller det att restaurangägaren har både vindskydd och solskydd som ger maximal trivsel. Vindskydd, eftersom det inte är säkert med det svenska vädret, inte ens på somrarna. Solskydd då en stekande sol som sticker matgästerna i ögonen inte är önskvärt. Därför bör en restaurangägare var förberedd på alla sorts väder.

7 Jul 2018


Kostradgivare.nu är en sida om kostrådgivning, träning och hälsa som främst fokuserar på LCHF och Paleo. Här hittar du recept, träningstips, tips på hur du kan ändra dina matvanor och mycket mer som främjar en god hälsa på lång sikt snarare än olika trend-dieter som ofta ger motsatt effekt. Följ vår blogg och få mer information om hur du kan förändra ditt liv och din hälsa till det bättre.